Küldetésünk

Erdőterületeink fogytán vannak, és ezt valahogy meg kell állítani. Sajnos a legtöbb alternatíva nem kínál tényleges megoldást, és nem mutat közép-, illetve hosszútávú eredményt.

Egyesületünk egy merőben új megközelítést alkalmaz a probléma kezelésére. A társadalomnak civilizációs szükséglete a faanyag, mind energiatermelés, mind építőanyag szempontjából. Társadalmunknak nem célja a pusztítás, de jelen helyzetben a fogyasztói szokásokat más megoldással nem lehet kielégíteni, illetve ezeket a fogyasztói szokásokat nagyban megváltoztatni nem tudjuk.

Mivel napjainkban szerencsére egyre több helyen tiltják be az egyszer használatos műanyagokat, illetve egyre többen figyelnek oda arra, hogy műanyag helyett más alapanyagból készült használati tárgyakat vásároljanak, ezért a faanyag igény a jövőben sem fog csökkenni. A fakitermelés elszenvedője az erdő.

Az erdő egy életközösség, mely az erdőterületen élő fák, állatok, és egyéb növények szimbiózisán alapul. A faanyag szükséglet kielégítésével nem csak a fákat vágjuk ki, hanem komplett, kialakult erdei ökoszisztémákat, életközösségeket pusztítunk el. Ha az erdei életközösséget nézzük, tehát az összes ott élő fajt, annak a fák csak a 2-4%-át adják, és 96-98%-os arányban más élőlények jelennek meg. Erdei kisállatok, nagyvadak, madarak, rágcsálók, gyíkok, kígyók, növények, virágok, gombák, rovarok, baktériumok és egysejtűek. Az ő életterükhöz nélkülözhetetlen a fák megléte.

Jelen pillanatban a fáért kiirtjuk az egész erdőt. Ez olyan, mintha egy házikedvencet pusztítanánk el a bolháiért. Ha túl sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, akkor sem fog elfogyni az összes zöldség és gyümölcs. Ezzel ellentétben, ha túl sok faanyagot használunk fel, akkor ki fogjuk irtani az összes erdőt. A zöldségeket, illetve a gyümölcsöket folyamatosan termesztjük, ezzel szemben az erdőinket nem tudjuk olyan gyorsasággal pótolni, mint ahogy felszámoljuk őket, hiszen egy erdő kialakulásához sokkal több időre van szükség.

A megoldás egy erdőterületen kívül termeszthető, gyors növekedésű fafaj, mely ipari felhasználásra alkalmazható. Minden egyes ilyen fa ültetésével és kinevelésével megmentünk egy darabot szeretett erdőségeinkből.

Ezért jött létre a Ne Bántsd Az Erdőt Egyesület, és mi ezért dolgozunk. A megoldásunk egyedülálló és teljesen új a piacon, ami előremutat, valós és fenntartható megoldást kínál.

Ha egyetértesz céljainkkal, az alábbi munkáinkat támogathatod:

Támogass!

  • A befolyt összegből ipari faültetvényeket hozunk létre és gondozunk.
  • Környezettudatos alternatívákat mutatunk be magánszemélyeknek és cégeknek, melyeket napi szinten lemondások nélkül használhatnak.
  • Faültetési programokat szervezünk.

Csatlakozz!

Csatlakozz hozzánk! Egyesületünk aktív vagy pártoló tagjaként hatékonyan segítheted céljaink megvalósítását.

Kövess minket!

Segítsd népszerűsítésünket!

  • Kövess minket Facebookon, Instagramon és oszd meg a Neked tetsző tartalmakat ismerőseiddel!
  • Iratkozz fel zöld hírlevelünkre, hogy elsők közt értesülhess környezettudatos alternatívákról, érdekes programokról, és a webshopunk akcióiról!

Iratkozz fel!