top of page
  • Szerző képeNBAE

Nagyot lépett az EU karbonadó ügyben, hamarosan minden megváltozik Európában

Újabb lépés a karbonadó irányába. Az Európai Parlament 2023. április 18-án szavazta meg az Európai Unió szén-dioxid-piacának átfogó reformjait, melyet az Irány az 55%! intézkedéscsomag tartalmaz. Ezáltal várhatóan gyorsabban fog csökkenni a szén-dioxid-kibocsátás, a környezetszennyezés költségeit, azaz a karbonadót pedig Európa-szerte megemelik - számolt be a Reuters.


Nagyot lépett az EU karbonadó ügyben, hamarosan minden megváltozik Európában
Nagyot lépett az EU karbonadó ügyben, hamarosan minden megváltozik Európában

Az európai szén-dioxid piac a kibocsátási engedélyek (EU ETS) árának alakulása miatt folyamatos változásokat mutat. Az EU ETS a szén-dioxid-kibocsátási jogok piaca, amely az Európai Unió tagállamaiban működik. A piac célja, hogy ösztönözze a vállalkozásokat a környezetbarát technológiák alkalmazására és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

Az EU ETS piaci ára az elmúlt három évben jelentős ingadozásokat mutatott, ami számos tényező hatására történt. Az alábbi táblázat bemutatja az árak alakulását fél éves bontásban: DátumEU ETS ár (euró/tonna)

  • 2018. január - 8,6 EUR/t

  • 2018. július - 16,6 EUR/t

  • 2019. január - 24,4 EUR/t

  • 2019. július - 28,5 EUR/t

  • 2020. január - 24,1 EUR/t

  • 2020. július - 28,3 EUR/t

  • 2021. január - 34,4 EUR/t

  • 2021. július 57,5 EUR/t

  • 2022. január 80 EUR/t

  • 2022. július 86 EUR/t

  • 2023. február 100,3 EUR/t


A fenti adatok alapján látható, hogy az EU ETS ára az elmúlt három évben jelentős emelkedést mutatott. Az árak emelkedése részben a karbonadó bevezetésének tudható be, amely az Európai Unióban az utóbbi években egyre elterjedtebbé vált. A karbonadó a szén-dioxid-kibocsátás árát növeli, amely hatással van az EU ETS piaci árára is.

Az EU ETS piacának átalakítására több tervezet is született az elmúlt időszakban. Az Európai Bizottság például javasolta, hogy 2030-ra csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását legalább 55%-kal az 1990-es szinthez képest. Emellett az EU ETS piacának bővítése is szóba került, hogy az árak még hatékonyabban tükrözzék a kibocsátás valós költségeit.


A törvényhozók egyetértettek abban is, hogy 2027-ben új uniós szén-dioxid-piacot kell indítani, amely a gépjárművekben és épületekben használt üzemanyagokból származó kibocsátásokra terjedne ki. Ezenfelül a képviselők elfogadták azt a megállapodást, amely 2026-ra, közel 87 milliárd euró értékben szociális klímaalap felállítását irányozza elő annak érdekében, hogy az éghajlatvédelmi átállás a társadalom minden tagjával szemben méltányos legyen, mérsékelve az energiaszegénység kockázatát - derül ki a Parlament közleményéből.


A reformokról az Európai Parlament és a tagállamok képviselői tavaly állapodtak meg. A hatálybalépéshez az uniós országok végső jóváhagyására van még szükség, amely a következő hetekben esedékes.


Az EU ETS piacának átalakulása tehát folyamatban van, és a karbonadó bevezetése hatással van az árakra. Az árak további emelkedése várható, amely ösztönzi a vállalkozásokat a környezettudatossági fejlesztéseik felgyorsítására.


Amennyiben ezen terület kezelésére keres hatékony megoldást, vegye fel velünk a kapcsolatot >>

forrás: portfolio.hu


84 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page