top of page
  • Szerző képeNBAE

A Földnek is jó, neked is jó

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ami nekünk jó, az a Földnek is jó. A tapasztalatok sajnos éppen az ellenkezőjét mutatják: amit jónak gondolsz magadnak, az sokszor a Földnek nem jó, és ami a Földnek jó, azt legtöbbször kevésnek gondolod az életedbe.

Évek, évtizedek óta túlfogyasztunk, kizsigerelünk és nem törődünk a következményekkel. Látszat-intézkedésekkel bizonygatjuk, hogy mennyire környezet-tudatosak vagyunk, és lelkesen gyűjtjük külön zacskókba a műanyag hulladékot, közben pedig ezerrel hűtünk-fűtünk, mindenhova autóval utazunk, és megannyi módon szennyezzük a Földünket.

Talán ezzel a tudással születtem, vagy pusztán más formában működöm, mégis évek óta egészen másképpen élek, mint a többség. Jóval kevesebbet fogyasztok, és nagyon tudatosan odafigyelek arra, miket használok. Jó ideje már rendszeresen arról beszélek, hogyan tudsz te is így élni, hogyan tudsz másképpen tekinteni az erőforrásokra, és ezzel egyúttal a költségvetésed helyzetén is javítani.


Bár nem voltam tudatában annak, hogy a világ ide vezet, és nem volt egyértelmű az sem, hogy miért lesz fontos spórolni az áram-, gáz-, vagy vízfogyasztáson, egy erős belső késztetés volt bennem, amitől úgy éreztem, hogy önmagunkért, a világunkért, a Földért fontos ezt megtennünk.

Korántsem csak azért, mert a gazdasági helyzet ezt indokolja.

Azt látom, hogy elképesztő mértékű, és jórészt indokolatlan túlfogyasztásban vagyunk. Sokféleképpen és olyan változatosan teszünk önmagunk ellen, amivel egyben kizsigereljük és tönkre tesszük a földet, így saját kis életterünket is. Mindezt olyan módon, amelyre egyáltalán nincsen szükség.


Például túl sokat, rendszertelenül és egészségtelenül táplálkozunk, utána pedig indul az edzési, fogyási hajsza, hogy visszanyerjük alakunkat, egészségünket, vitalitásunkat.

Túl sok ruhát vásárlunk, amelyeket egyáltalán nem hordunk, szükségünk meg pláne nincs rá, aztán felháborodottan tiltakozunk, amikor gyerekmunkásokat látunk, vagy szeméthegyeket a kidobott, értékesítetlen ruhákból.


Fél évente, évente technikai eszközöket, autókat és egyéb kütyüket cserélünk, közben elborzaszt bennünket a roncstelepek, elhagyatott vastemetők látványa.

A sort végtelenségig tudnám folytatni, ám azt gondolom, te magad is tudod folytatni önmagadnak. A (talán) fájó igazság az, hogy mi magunk hozzuk létre ezt az őrületet azzal, hogy részeseivé váltunk, és aktív fogyasztói lettünk ezeknek a termékeknek.

Mi történik, ha kevesebbet vásárolsz, kevesebbet fogyasztasz? Láncreakció indul, hiszen a nagy vállalatok csökkenteni fogják kapacitásaikat, mivel kevesebbet tudnak értékesíteni. Ezzel mind a Földnek, mind tulajdonképpen neked jót tesznek. Ám a felelősség korántsem csak a vállalatoké. Éppen ellenkezőleg: a felelősség a vásárlóké, a fogyasztóké, akik egyedi döntéseket hozhatnak arról, mit tartanak szükségesnek, megvásárlandónak.

Minél több tudatos vásárló, tudatos fogyasztó van a világban, annál biztosabb, hogy változást tudunk generálni.

Ezért nem érdemes aggódni az elektromos áram áremelkedésén, benzinár emelkedésen, adózási változásokon és a többi újdonságon. Még ha furcsán is hangzik, ezt mi generáljuk, és valamiképpen jót is tesz nekünk.

Merthogy annyira logikátlan és őrületes dolgokat művelünk ebben a világban, hogy elindult nemcsak bennem és többünkben a vágy, hanem végre a világban is mindaz a folyamat, amely megmutatja - mi több -, kikényszeríti, hogy végre egészen másképpen éljünk ebben a paradicsomban, ami otthonunkul adatott.

Mi történik akkor, ha akár a mostani, akár bármilyen korábbi és később bekövetkező helyzetre nem ellenségként és nem ellenállással tekintesz, hanem megértéssel és befogadással? Elfogadod, hogy most ez a helyzet, most így élünk, és közben felteszel kérdéseket: Hova vezet engem ez a változás? Mit mutat, és mit tanít nekem a változó helyzet? Meddig juthatok ezen helyzet által, ha képességeimre lehetőségeimre koncentrálok?


Az elmúlt tízen-húszon akárhány évben kialakítottunk, és létrehoztunk egy olyan világrendet, amely tarthatatlan. Ennek a levét most isszuk, ám közös erővel, Föld-tudatos gondolkodással létrehozhatunk valami újat, valami olyat, amely harmóniában, a természeti renddel, az állatvilággal, a növényvilággal, és a sztratoszférával együttműködve csodás, bőséges életet teremt mindannyiunknak.

Eljött az ideje annak, hogy kevesebbet fogyasszunk, és elgondolkodjunk azon, hogy az, amit eddig csináltunk, az vajon megfelelő-e a Földnek, és lakóinak.


Más perspektívából, ha egy kicsit feljebb emelkedsz a megszokott életviteleden, és fentről tekintesz erre a helyzetre, akkor a mostani változásokat olyan szemszögből láthatod, miszerint ez a helyzet kifejezetten hasznos és a mi javunkra szolgál.


Segíti azt, hogy levegőhöz juttassuk a Földet, hogy annyit használjunk, amennyire feltétlen szükségünk van, és túlfogyasztás helyett végre teremtésre, alkotásra, megőrzésre koncentráljunk.

És ha ilyen szemmel tekinted a változásokat, akkor láthatod, hogy tulajdonképpen segítő energiákat kaptál ehhez. Segítséget ahhoz, hogy könnyedebben, zökkenőmentesebben valósulhasson meg egy olyan új világ, ahol a harmónia már nemcsak bizonyos természeti népek kiváltsága, hanem az egész emberiségé.

Ha újfajta látásmódot kívánsz elsajátítani, és érdekel a pénzügyi tudatosság, akkor itt tudsz feliratkozni Gürtler Szilvia 5 részes, ingyenes tréning sorozatára:

Pénzügyi tudatosság tréning: https://mannacoach.com/5-napos-ingyenes-trening/

Gürtler Szilvia - Pénzügyi tudatosság tréning
Gürtler Szilvia - Pénzügyi tudatosság tréning


11 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page