top of page
  • Szerző képeNBAE

Homok energiatárolók – így fűtenek zöldenergiával gáz helyett a finnek

A finnek hatalmas „homok akkumulátorokat” építenek. Az így tárolt megújuló energiát télen fűtésre tudják használni gáz helyett.

Az új technológiát két fiatal finn mérnök, Tommi Eronen és Markku Ylönen, a Polar Night Energy cég alapítói fejlesztették ki. Bár számos más kutatócsoport is teszteli a homok zöldenergia-tároló kapacitását, ők az elsők, akik sikeresen beszerelték egy már működő erőműbe, írja a Euronews.


Homok energiatároló - zöldenergia - zéró co2 - (Kép: Polar Night Energy)
Homok energiatároló - zöldenergia - zéró co2 - (Kép: Polar Night Energy)

Áttörés a zöldenergia tárolására

Finnországban bőséges a megújuló erőforrásokból származó zöld-energia. A nap- és szélenergia azonban időjárás függő, így csak időszakosan érhetők el. A hosszú, hideg telek átvészelésére megoldást kellett találni az energia tárolására. Így jött a felfedezés, hogy a homoknak rendkívül jó az energiatárolási kapacitása.

A „homok akkumulátorok” áttörést jelentenek a zöldenergia legnagyobb problémájára, az energia tárolására. Az így tárolt megújuló energiát télen fűtésre tudják használni gáz helyett.


A homok hónapokig képes 500 fokos hőt tárolni

A homok „akkumulátor” több hónapig képes 500 Celsius fok körüli hőt tárolni, amely lehetővé teszi a teljes fűtési szezonra az energiaellátást. Így Finnországnak már nincs többé szüksége fosszilis tüzelőanyagokra, és megvalósulhat a fűtési szektor megújuló energiára való áttérése.

Az első „homok akkumulátor”, amely mintegy 100 tonna finomszemcsés homokot tartalmaz, a Vatajankoski erőműbe telepítették, amely a terület távfűtési rendszerét üzemelteti.


Fűtés megújuló energiával – zéró CO2 kibocsájtással

A „homok-akkumulátor” egy meglehetősen egyszerű szerkezet. Egy magas, szürke tornyot gyenge minőségű homokkal töltik tele, majd a felesleges nap- és szélenergia hőjével töltik fel.


A tartályban egy úgy nevezett ellenállásos melegítés (rezisztív fűtés) eljárással 500 Celsius fokra melegítik fel a homokot megújuló energiából származó áram segítségével.

Az ellenállásos melegítés lényege, hogy hő keletkezik a súrlódás által, ha az elektromos áram áthalad bármilyen anyagon, amely „ellenáll”, vagyis nem szupravezető, mint például a homok. Ez az fajtahőtermelés tulajdonképpen a „súrlódás” eredménye.


Homok energiatároló - zöldenergia - zéró co2 - (Kép: Polar Night Energy)
Homok energiatároló - zöldenergia - zéró co2 - (Kép: Polar Night Energy)

Folyamatos energiaellátást biztosít

Télen a homokban tárolt hővel melegítik fela vizet a távfűtési rendszerhez, majd a hálózat csővezetékein keresztül juttatják el az otthonokba.

Egy számítógépes program segítségével pedig nyomon tudják követni, hogy mennyi hő, illetve energia áll rendelkezésre a tartályban, valamint, hogy milyen sebességgel történik a hőátadás, és mikor esedékes a homok energia általi újratöltése.


A zöldenergia hőként való tárolásnak ez egy nagyon egyszerű, és költséghatékony módszere. A két finn kutató a jövőben szeretne minél nagyobb tárolókat építeni szerte a világon, amilyen gyorsan csak lehet.

Fazakas Virág


29 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page