top of page
  • Szerző képeNBAE

Itt az úniós karbonadó

Karbonadót vezet be az EU minden olyan importtermékre, aminek előállítása káros gázok kibocsátásával jár. A kedd hajnali megállapodás értelmében ide tartozik majd az acél, a cement, de az elektromos áram is, ha importból származik.


Itt az úniós karbonadó
Itt az úniós karbonadó

Karbonadó bevezetéséről egyezett meg az Európai Unió kedden, egész éjszakán át tartó egyezkedés után. A megegyezés értelmében a vámot minden importtermék után kivetik, amelynek előállítása szennyezőanyagok kibocsátásával jár – írja a Reuters. A tagállamok képviselői és az Európai Parlament küldöttei hajnali ötkor jutottak megállapodásra arról, hogy szén-dioxid adót vetnek ki a következő importárukra:


  • vas,

  • acél,

  • cement,

  • műtrágya,

  • alumínium,

  • elektromos áram,

  • hidrogén.


Az ezeket az EU-ba importáló társaságoknak tanúsítványokat kell vásárolniuk, amivel fedezik a kibocsátott szén-dioxid-mennyiséget. A karbonadó mértéke a tervek szerint megegyezik azzal, amennyiért az EU-n belül működő cégeknek eddig is meg kellett vásárolniuk károsgáz-kibocsátásuk utáni szén-dioxid-kvótákat.


Ez az egyetlen olyan mechanizmus, amivel rábírhatjuk kereskedelmi partnereinket, hogy dekarbonizálják iparágaikat – idézte a hírügynökség Mohammed Chahimot, az EP tárgyalódelegációjának vezetőjét.


A lépés kiegyenlítettebbé teszi a versenyt az EU-n belül a szén-dioxid-kvóták miatt magasabb költséggel előállított és a lazább környezetvédelmi előírások miatt is olcsóbb külföldi termékek között. A karbonadóról szóló jogszabály életbe lépéséről várhatóan ezen a héten döntenek.


Az EU jelenleg ingyen szén-dioxid-kvóták kibocsátásával támogatja saját iparágait, hogy óvja őket a blokkon kívüli versenytől, de a karbonvám bevezetésével várhatóan kivezetik az ingyen kvóták intézményét.


A vám alól mentességet kaphatnak azok az államok, ahol az EU-val egyenértékű klímavédelmi szabályozás van érvényben, a Reuters szerint ez alapján az Egyesült Államok mentesülhet alóla. A karbonvám célja – más intézkedések mellett –, hogy az Európai Unióban az káros gázok kibocsátásának mértékét 2030-ra 55 százalékkal csökkentsék az 1990-es szinthez képest, és ezzel elkerülhetőek legyenek a klímaváltozás legsúlyosabb következményei.


forrás: hvg.hu

18 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page