top of page
  • Szerző képeNBAE

150 000 tonna CO2 megkötése az első 10 évben egy karbonültetvénnyel

Frissítve: 2023. máj. 18.

Az Egyesült Királyság kormánya azon dolgozik, hogy felgyorsítsa a nettó nulla kibocsátásra vonatkozó 2050-es célját. A jól megválasztott hibrid Paulownia fajtát először fogják ültetni az Egyesült Királyságban, ami a kormány szén-dioxid-megkötési stratégiájának részeként a kibocsátás csökkentését célozza.


A jól megválasztott paulownia hibrid ültetvény Suffolk megyében, az Egyesült Királyságban található, 134 hektáros területen, és első 10 évében 150 000 tonna CO2-t köt meg.


Karbonültetvény Anglia
Karbonültetvény Anglia

Mi az a szén-dioxid-megkötés és milyen előnyei vannak?

Az Erdészeti Bizottság már az év elején engedélyt adott az ültetvényeknek. A globális öntözési vezető, a Netafim, nemrégiben bejelentette, hogy csepegő öntözési rendszerét a Paulownia ültetvény számára szállítja.


A Paulownia fák különleges képességekkel rendelkeznek a klímaváltozás enyhítése terén. Egy tipikus vegyes bennszülött erdő életciklusa alatt tízszer annyi CO2-t képesek felvenni, mint egy Paulownia fa az 80 éves élettartama alatt. A világ egyik leggyorsabban növő fája is, öt év alatt akár 8 méter magasra is megnőhet.


Megfelelően kezelt ültetvényben a fa becslések szerint évente átlagosan 60 tonna CO2-t képes megkötözni hektáronként az átlagos 80 éves élettartama alatt.


Brazil tudósok hidrogél segítségével megkötik a CO2-t a talajban

"Nincs más fa, ami olyan gyorsan és ennyi CO2-t képes megkötözni, mint a Paulownia, és a fájának a fáiparban az alumíniumára emlékeztető fa. Ez az új hibrid változat óriási előnyöket kínál a biodiverzitás, a szén-dioxid-megkötés és az Egyesült Királyság keményfája terén" - mondta Nigel Couch, a projekt mögött álló Carbon Plantations vezérigazgatója.


A fák általában melegebb éghajlaton, Ázsiában nőnek, azonban új, meddő hibrid változatot tenyésztek Észak-Európa éghajlatában, amely -22°C-ig is elviseli a hőmérsékletet. Ezeket a fákat már sikeresen termesztik ültetvényeken Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és más kontinenseken is.


A tömeges fásítással való klímaváltozás elleni küzdelem az egyik leginkább bizonyított és népszerű eszköz. A Paulownia fák alkalmazkodóképesek, gyorsan növekednek és nagy mennyiségű CO2-t képesek megkötni, ezért előnyös választás a megújuló ültetvényprojektek fejlesztéséhez.


Összefoglalva a cikkben bemutatott projekt számszerűsített eredményei a következők:

  • Az első 10 évben az ültetvény tervezett célja 150 000 tonna CO2 megkötése.

  • A Paulownia fák átlagos élettartama alatt hektáronként évente 60 tonna CO2 megkötése várható.

  • A Paulownia fák tízszer annyi CO2-t képesek megkötni, mint egy tipikus vegyes őshonos erdő az 80 éves élettartamuk alatt.


Amennyiben vállalatod számára is fontos megoldandó kérdés a hatékony és gazdaságos karbonsemlegesítés, szívügyed az átlátható vállalalt zöldítés, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot! Ismerd meg a teljesen személyre szabható, kulcsrakész karbonsemlegesítési technológiánkat!110 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page