top of page
  • Szerző képeNBAE

Kiotótól napjainkig. Globális karbonsemlegesítés folyamatának mérföldkövei


Kiotótól napjainkig. Globális karbonsemlegesítés folyamatának mérföldkövei
Kiotótól napjainkig. Globális karbonsemlegesítés folyamatának mérföldkövei

A karbonsemlegessé válás folyamata az elmúlt évtizedekben számos fontos mérföldkövet elért. Itt néhány jelentős esemény, ami Kiotói Egyezménytől napjainkig történt:


  • 1997-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és az ENSZ Környezetvédelmi Szervezete (UNFCCC) által szervezett Kiotói Egyezmény aláírásával az államok megállapodtak abban, hogy csökkenteni fogják a kibocsátást a főbb üvegházhatású gázokból, köztük a szén-dioxidból, hogy csökkentsék a globális felmelegedés mértékét.


  • 2005-ben az ENSZ által szervezett Párizsi Megállapodás aláírásával az államok megállapodtak abban, hogy közös céljaikat jelölik meg a globális felmelegedés csökkentése érdekében, és azt elérni, hogy a globális hőmérséklet emelkedése ne haladja meg a 2 C-ot a 21. század végére.


  • 2009-ben az ENSZ által szervezett Kopenhágai Egyezmény aláírásával az államok megállapodtak abban, hogy a kibocsátást 2020-ra 30%-kal csökkentik az 1990-es szinthez képest.


  • 2015-ben az ENSZ által szervezett Párizsi Megállapodás aláírásával az államok megállapodtak abban, hogy a kibocsátást 2050-re karbonsemlegessé váljanak, azaz elérik a nulla kibocsátású állapotot.


  • 2018-ban az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) jelentése kiemelte, hogy a kibocsátások csökkentése mellett az államoknak és vállalatoknak még szélesebb körben kell alkalmazniuk a karbon eltávolító technológiákat, hogy elérjék a karbonsemlegességet.


  • 2020-ban, az ENSZ klímacsúcson az államok újabb kibocsátási célokat határoztak meg.


  • 2022. EU Klímarendelet (EU Climate Law)


Az Európai Unió 2022. júniusában megszületett klímarendelete (EU Climate Law) egy sor célt határoz meg a karbonsemlegesség eléréséhez 2030-ra. A rendelet alapján az EU-nak a következő célokat kell elérnie:


  • 55%-os kibocsátáscsökkentés az 1990-es szinthez képest 2030-ra

  • 37%-os megújuló energia részesedés az energiafogyasztásban 2030-ra

  • 32%-os energiahatékonysági javulás 2030-ra

  • A kibocsátási kvóták kereskedelmi rendszerének bővítése, hogy az új szektorok, mint például az építőipar és az ipar, is bekerüljenek a rendszerbe


A rendelet továbbá előírja, hogy az EU-nak 2030-ig 55%-kal kell csökkentenie a CO2e értékét az 1990-es szinthez képest és kell válnia, és 2050-ig a széndioxid-kibocsátás nettó nullára kell csökkennie. A rendelet továbbá lehetőséget biztosít az EU tagállamai számára, hogy az általuk elért kibocsátáscsökkentéseket közösen érvényesítsék.


Amennyiben számodra is fontos, hogy szakszerűen felmérd vállalatod CO2e értékét és mind gazdaságilag, mind környezettudatosság szempontjából is hatékony megoldást találj a vállalati karbonsemlegesítés folyamatára, vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeink egyikén >>


Ne Bántsd az Erdőt - Hearts in Green projekt

Hatékony vállalat zöldítés, karbonsemlegesítés lépésről-lépésre











20 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page