top of page
  • Szerző képeNBAE

Vállalatzöldítési programot indított a Ne Bántsd Az Erdőt Egyesület

Évente 500 ezer tonna CO2 megkötésének feltételei teremthetők meg a vállalati szféra támogatásával. A Ne Bántsd Az Erdőt Egyesület kidolgozott egy vállalatzöldítési programot, melynek keretében hatékony karbonsemlegesítési megoldásokat kínálnak, egy átgondolt faültetési és -gondozási projekttel együtt.


Vállalatzöldítési programot indított a Ne Bántsd Az Erdőt Egyesület
Vállalatzöldítési programot indított a Ne Bántsd Az Erdőt Egyesület



A Helyzetből Előnyt Üzleti Találkozón ezek a vállalatok számára elérhető lehetőségek kerültek a középpontba. A témák között kiemelt helyet kaptak a karbonadó bevezetése előtti teendők, azok hiteles kommunikációja és a vállalati társadalmi felelősségvállalás előnyei.


„Elméletek helyett azonnal felhasználható és integrálható gyakorlati megoldásokat kínálunk a vállalatok számára. Ezért az eseményen is kiemelten nagy hangsúlyt kaptak az olyan energia- és működési költségeket csökkentő lehetőségek és eszközök, mint az innovatív mérnöki megoldások, a talajjavító rendszerek és a vállalati digitalizáció. Az átalakuló pályázati támogatási rendszerek mellett a felelős cégvezetési kultúra bemutatásáról is szó esett” – emeli ki az esemény főbb témaköreit az egyesület elnöke, Pallang Zsuzsanna.


Vállalati digitalizációs, illetve VR és AR fejlesztésekkel jelentős költségmegtakarítás érhető el


A hatékony vállalati működést támogató, egyedi szoftver és a VR, illetve az AR technológia új fejlődési potenciált kínál a környezettudatos és költséghatékony működtetést szem előtt tartó cégek számára.


A vállalati digitalizáció fejlesztésével a működési költségek és kockázatok jelentősen csökkenthetőek – erről Kiss Dániel, a K3Net Kft. ügyvezető igazgatója beszélt, aki az előadásában kiemelten foglalkozott az ipari szoftverekkel kapcsolatban felmerülő örök dilemmával: hogyan válasszunk a dobozos vagy egyedi szoftver megoldások közül? Mikor célszerű a vegyes felhasználás mellett dönteni?


Fischer Norbert, a Lanoga Kft. ügyvezetője és szakértője a VR és AR rendszereken keresztüli munkatársi oktatásban rejlő hatalmas potenciálra hívta fel a figyelmet. Az utóbbi években hatalmas fejlődési ívet bejárt virtual reality (virtuális valóság) és augmented reality (kiterjesztett valóság) technológiák ugyanis lehetőséget teremtenek a cégek számára arra, hogy időt és pénzt takarítsanak meg azzal, hogy nem kötik le feleslegesen a már rutinosan dolgozó munkatárs idejét és kompetenciáját az új kollégák betanításával.


0% károsanyag-kibocsátás, folyamatosan termelődő energiával


A napenergia ipari hővé alakításával a cégek jelentős lépéseket tehetnek a teljes karbonsemlegesség irányába. Az élenjáró technológiájáról Petrich Csaba, a Calidus Solar vezetője, a koncentrált napenergia (CSP) technológia szakértője tartott előadást. Prezentációjából kiderült, hogy milyen zéró emissziós megoldások állnak rendelkezésre a termelő és gyártó cégek számára a technológiai lefedettség szempontjából kritikusan alacsony, 100-300°C-os hőmérsékleti tartományban.

„Ez az innovatív megoldás egyszerűen illeszthető a már meglévő fűtési és hűtési rendszerekhez, így az integrálhatósága és hatékonysága miatt értékes eleme lehet a vállalati, intézményi energiaellátási mixnek a jövőben” – tette hozzá a vállalati zöldítési megoldások kidolgozását a zászlajára tűző egyesület elnöke.


Tudatos felkészüléssel elkerülhetőek a bizonytalan gazdasági helyzet buktatói


„A cégek egy része már felkészült a hamarosan bevezetésre kerülő karbonadóra. Azok viszont, akik elodázzák a karbonsemlegesítési folyamataik megkezdését, akár a mai költségek többszörösével is számolhatnak” – mutatott rá az előrelátó tervezés hiányának veszélyeire Kiss Gyula István, a Ne Bántsd az Erdőt fejlesztési vezetője, aki az előadása során azonnal alkalmazható tippekkel látta el a résztvevőket arról, miként határozhatják meg a nemzetközi standardok szerint a jelenlegi CO2-kibocsátási szintjüket egy egyedi karbonaudit segítségével, illetve hogyan készülhetnek fel az új adónem bevezetésére, és hogyan csökkenthetik hatékonyan a CO2-kibocsátásukat.


Sorger Gábortól, a Goodwill Consulting pályázati tanácsadójától a pályázati kiírásokban hamarosan elérhetővé váló és az előző pályázati ciklusból fennmaradt EU-s, illetve hazai pályázati költségvetési keretekről és támogatott hitelekről informálódhattak a résztvevők.


Langmár Zsuzsanna, a Langmár Kommunikáció alapítója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy tudatos marketingkommunikációs kiáramlás nélkül nem lehet hosszú távon fennmaradni, különösen a mostani, változékony időkben. Mert nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani!


A cégvezetők kezében van a stabil szervezeti működés kulcsa


A felelős cégvezetői kultúra egyre magasabb szintre emelésének támogatása Csontos Norbert felelős cégvezetés specialista ars poeticája, aki az előadásában az innovatív és hatékony pénzügyi termékekben rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Előadásából a gyártó, illetve termelő vállalatok és az intézményi szektor vezetői többek között választ kaptak olyan kulcsfontosságú kérdésekre is, mint hogy: Milyen hatékony eszközökkel növelhető a dolgozói lojalitás? Hogyan csökkenthetjük a működési kockázatokat? Milyen módszerekkel fejleszthető a felelős cégvezetési stratégia?


Összefogásra van szükség a magyar termőföldek védelmében


A találkozó egyik nagy hatást kiváltó színfoltja Fehér Péter, a Magyar Talajjavító Szövetség elnökének előadása volt. A szakértő a prezentáció során a mindannyiunk megélhetését biztosító magyar termőföldek állapotát és folyamatos pusztulásának okait körbejárva egy kézzelfogható és hatékony megoldást is bemutatott, amelynek elterjesztésébe a környezettudatos vállalatok is hatékonyan be tudnak kapcsolódni egy innovatív CSR-program keretein belül.


A Helyzetből Előnyt Üzleti Találkozó szervezői bíznak abban, hogy a találkozón kialakított új kapcsolatok és az alaposan körbejárt témák hatékony segítséget nyújtanak a résztvevők számára a jelenlegi és a jövőbeni akadályok leküzdéséhez.


Az eseménysorozat 2023 első negyedévében folytatódik. Ekkor Győrben és Budapesten találkozhatnak újra a vállalati zöldítést szem előtt tartó cégek képviselői, a pécsihez hasonló, karbonsemleges rendezvényen.


A Pécsett megrendezett Helyzetből Előnyt Üzleti Találkozó karbonsemlegesítését az OurOffset és a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány támogatta.

15 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page