top of page
  • Szerző képeNBAE

Karbonsemlegesítés: Új korszak a vállalkozások életében

Karbonsemlegesítés: Új korszak a vállalkozások életében

Vajon elérhető a nettó nulla kibocsátás?


Az Európai Unió az importált termékekre kivetett karbonadó bevezetésével ösztönzi a káros gázok kibocsátásban élenjáró vállalatokat arra, hogy újragondolják működési modelljeiket és jelentősen csökkentsék a karbon lábnyomukat. A cél, hogy Európában 2050-re megvalósuljon a teljes karbonsemlegesítés. Ennek elérése érdekében, számos vállalatnak új kihívásokkal kell szembenéznie. Az Európai Parlament által életre hívott Fit for 55 klímavédelmi csomag, amelynek célja, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkentse az EU károsanyag kibocsátását, jelentős hatással lesz a vas-, acél-, cement-, műtrágya-, alumínium-, villamosenergia- és hidrogén iparra. Ugyanakkor, egyre erőteljesebbek a törekvések arra, hogy 2050-re más nagyvállalati és kisvállalati szereplők is elérjék a nettó nulla kibocsátást.

Karbonsemlegesítés: Új korszak a vállalkozások életében
Karbonsemlegesítés: Új korszak a vállalkozások életében

A karbonsemlegesítés a valaha volt legnagyobb kihívás az emberiség számára


Miközben az éghajlatváltozással összefüggő természeti és gazdasági problémák globálisan egyre több nehézséget okoznak, számos országban tesznek lépéseket azért, hogy 2050-re elérjék a teljes karbonsemlegességet. Világszerte egyre több országban vezetnek be különböző karbonadó- és kvótarendszereket a szén-dioxid és egyéb károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében, hogy kompenzálják a különböző iparágak és nagyvállalatok által terjesztett szennyezés mértékét.


“A karbonsemlegesítés az egyik legnagyobb kihívás, amellyel az emberiség valaha szembesült. Nem kevesebbre van szükség, mint a termelésünk, fogyasztásunk és mobilitásunk újragondolására, a szükséges területek gyökeres átalakításával.” – hívja fel a figyelmet a probléma súlyosságára Pallag Zsuzsanna, a vállalatok számára hitelesített és egyszerűen megvalósítható, valódi fenntarthatósági megoldásokat kínáló Ne Bántsd az Erdőt Egyesület (NBAE) elnöke.


Nem a karbonadó jelenti a végső megoldást


A teljes karbonsemlegesség felé vezető úton elindulni kívánó vállalatok számára az első lépés a jelenlegi kibocsátási szintek meghatározása. A mérés leghatékonyabb formája a karbonlábnyom-ellenőrzés, más néven karbonaudit. Ez kiterjedhet egy adott termékre vagy a szervezet teljes tevékenységére. A karbonaudit elvégzésével a vállalatok tiszta képet kaphatnak kibocsátásaikról, és azonosíthatják a javítandó területeket. A kibocsátási szintek meghatározása után a vállalatok megkezdhetik a technológiai fejlesztések végrehajtását, és ennek megfelelően ütemezhetik azokat.

Karbonsemlegesítés: Új korszak a vállalkozások életében
Karbonsemlegesítés: Új korszak a vállalkozások életében

“Csak ezt követően kezdődhet el a kompenzációs program, ami történhet szén-dioxid-kibocsátási egységek, kvoták vásárlásával vagy akár zöld projektekbe történő befektetésekkel is. Egy kis odafigyeléssel és jól megválasztott partnerrel, a karbonsemlegesítésre való törekvés nemcsak csökkentheti a vállalkozások későbbi kiadásait, de akár növelheti is azok bevételét.” – teszi hozzá a vállalati zöld CSR kidolgozásában jártas szakember.


A karbonaudit rendszer bevezetésével a vállalatoknak nem kell választaniuk a gazdaságos működés és a környezeti fenntarthatóság között


A karbonsemlegesítés folyamata hatalmas kihívás a vállalatok számára, különösen akkor, ha korlátozott erőforrásokkal rendelkeznek és kevesebb kvótát tudnak vásárolni. Szerencsére ma már vannak módszerek arra, hogy a karbonsemlegesítés folyamata hatékonyabbá és kevésbé megterhelővé váljon a menedzsment számára. Egy, a karbonsemleges vállalat működés kidolgozása terén szakértő partnerrel együttműködve a vállalatok nemcsak jövőbeli költségeiket csökkenthetik, hanem közben a bevételeiket is növelhetik.


A Ne Bántsd az Erdőt Egyesület egy ilyen partner, amely valódi fenntarthatósági megoldásokat kínál a partnerei számára. A 2022-ben debütáló karbonaudit rendszerük évtizedes erdő- és klímavédelmi tapasztalaton alapul és komplex, összehangolt, egyablakos megoldásaival egyszerre több stratégiai terület fejlesztését szolgálja.


“Mivel a világ folyamatosan fejlődik, és új megoldásokra van szükség az éghajlatváltozás problémáinak kezelésére, a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell a változó piachoz és társadalomhoz. Azok, akik tiszta szemmel mernek előre nézni és proaktívan lépnek fel, az elkövetkező évek nyertesei lesznek. Az új piaccal új lehetőségek is járnak, és az új vállalati gondolkodásmód pedig bizalmat teremt. A karbonsemlegesítés a jövő a gyermekeink és unokáink számára, és csak rajtunk, üzleti vezetőkön múlik, hogy ezt megvalósítsuk. A Ne Bántsd az Erdőt Egyesület karbonsemlegesítés megoldására irányuló törekvéseivel a vállalatoknak többé nem kell választaniuk a gazdasági életképesség és a környezeti fenntarthatóság között.” – zárta szavait a Ne Bántsd az Erdőt Egyesület elnöke.


Amennyiben számodra is fontos, hogy szakszerűen felmérd vállalatod CO2e értékét és mind gazdaságilag, mind környezettudatosság szempontjából is hatékony megoldást találj a vállalati karbonsemlegesítés folyamatára, vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeink egyikén >>


Ne Bántsd az Erdőt - Hearts in Green projekt

Hatékony vállalat zöldítés, karbonsemlegesítés lépésről-lépésre



39 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page